Moj internet dnevnik
Kulinarski zemljopis
Blog
subota, rujan 13, 2008

Eto nam opet trinaestog u mjesecu i evo mene opet. Sasvim slučajno se potrefilo, ali možda bih mogla potražiti neku simboliku u tome.

Danas vam donosim jako jednostavan receptić kojeg sam isprobala prije valjda 2 mjeseca i od tada je nekoliko puta bio gost moje kuhinje. Nađoh ga negdje na netu i prilagodila mogućnostima svoje male obitelji.






Za ovakve 3 male porcije trebate:
100 g bijele čokolade
50 g maslaca
2 veća jaja (ili 3 manja)
2 žlice šečera u prahu
2 žlice mljevenih badema
2 žlice brašna


Namastite kalupiće i upalite pećnicu na 200.

Otopite maslac i čokoladu na pari, malo ohladite, te umiješajte žutanjke. U drugoj posudi istucite bjelanjke sa šečerom. Umješajte ih u smjesu sa čokoladom, zatim dodajte brašno i bademe. Napunite zdjelice (vatrostalne!) jedan cm do ruba. Pecite 20 minuta i po želji pospite kakaom kad bude gotovo!





 



 

kzemljopis @ 22:30 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 13, 2008
Prije otprilike tri tjedna zaputismo se moja majka i ja u tvrtku Rist u dalekoj nam Radničkoj po kalupe za ove kolačiće, koje sam prije toga tražila barem tri godine u barem pet okolnih i ne baš okolnih zemalja. S obzirom da me put nije nanio u Francusku, potraga je bila bezuspješna. No, sad su konačno moji. Donosim vam dva recepta sa malim odmakom od onih originalnih za kojima je toliko žudio Proust.

Čokoladni madeleines
(za 40 malih kolačića)

100g maslaca
70g brašna
25g kakaa
40g mljevenih badema
3 jaja
110g šečera

Umutite jaja, pa im dodajte šečer. Maslac rastopite u mikrovalnoj ili na parnoj kupelji, rashladite i dodajte u smjesu šečera i jaja. Pomješajte brašno, kakao i mljeveni badem, te dodajte u tekući dio. Dobro namastite i pobrašnite kalupe (stvarno jaaakoo dobro, meni je prva runda skoro propala jer se nije htjela odlijepiti). Raspodijelite smjesu po kalupima (bolje manje nego više, dignut će se bez obzira na nedostatak praška za pecivo) i pustite da odstoji 10 min, zatim pecite 8 minuta na 200 stupnjeva. Kad se malko ohlade, uvaljajte ih u šečer u prahu.



Madeleines sa jabukom i cimetom
(za 60 kolačića)

150g brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
100 g maslaca, rastopljenog
50g smeđeg šečera
75g bijelog šečera
2 jaja
5 žlica pirea od jabuke (ja sam koristila gotovi pire iz staklenke iz Interspara, pa smanjim količinu šečera, no možete propirjeti jabuku i zgnječiti ju vilicom)

Pomijepajte oba šečera sa rastopljenim maslacem, tome dodajte umućena jaja i pire od jabuke. Brašno, prašak za pecivo i cimet pomješajte, pa dodajte tekućoj smjesi. Opet dobro namastite i pobrašnite lim, napunite kalupiće i pecite 8 minuta na 200 stupnjeva.



Meni je osobno puno draža prva verzija sa kakaom, prvenstveno jer nema praška za pecivo, a i ova druga verzija mi je nekako prebožićna za ovo doba godine, pa sam i tu vjerojatno fulala. Moram napomenuti da ja imam valjda najmanje moguće kalupiće koji postoje, po njima sam se ravnala pišući količinu. U originalnim se receptim radi o drugim dimenzijama, jer oba izvorna recepta sa gotovo istim sastojcima navode te količine za 20 komada.
kzemljopis @ 10:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, srpanj 26, 2008
Vidjeh jučer kod Dokolice krasan frape od kupina i cijelo me vrijeme kopka želja za nečim voćnim i osvježavajućim. Jutros smo bili u nabavci, pa sam naletila na krasne zrele dinje za 4kn/kg i odluka je pala. Kod kuće sam imala par ne baš svježih nektarina koje su izvrsno poslužile za pripremu ovog napitka. Za dvije velike čaše narančastog osvježenja vam treba:

pola male dinje
2 nektarine
sok 1 limuna
2 žlice meda/šečera
8 kockica leda

Da ne bude nesporazuma, radi se o slijedećoj dinji, jer moj tata, recimo, lubenicu isto zove dinja (i hlače zove gaće, ali to je već druga priča). Dakle, dinja:



Dinju prepolovite, očistite od koštica, ogulite i narežite, isto napravite sa nektarinama, ubacite u blender, dodajte šečer/med, iscijedite limun (možete povaditi koštice, a i ne morate jer će se smiksati, ja se nisam zamarala), ubacite kockice leda,  miksajte pola minute, ulijte u čašu i uživajte. Ja jesam.


Zanemarite foliju i ostalo u pozadini, nisam mogla mamu izbaciti iz kuhinje.
kzemljopis @ 13:43 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 22, 2008
Eto mene nazad. Za divno čudo, još sam živa, nakon svakojakih zavrzlama koje su me pratile zadnja dva mjeseca, od bolesti, ispita, čudnovate rodbine, honorarnih poslova, izleta itd. Nije me baš bilo puno u kuhinji, no nešto sam ipak stigla.

Kao prvo, uhvatila me koktelomanija, a i napokon sam prikupila solidnu kolekciju alkohola i sirupa za kretanje u tu pustolovinu. Na svu sreću, imam sa koktelima iskustva jer sam neko vrijeme radila u jednom pubu koji je, osim 30-ak vrsta piva, posluživao i koktele. Ovoj mojoj novoj zanimaciji su pridonijele i moje drage prijateljice od kojih sam za rođendan dobila metalni shaker, do tada sam se snalazila sa nekim staklenim.

Ovo su neki od klasika, u mojoj izvedbi:

Moj omiljeni Mai Tai


Piña Colada


Mojito


Sex on the beach

 
Između ostaloga, pala je i jedna krasna čokoladna pita:



Recept pokušavam iskopati već dva dana, ali ne znam ni kuda sam ga spremila, niti odakle sam ga uzela.

Pala je, naravno, i pokoja runda muffina:



A otkrila sam i da gajim neobičnu ljubav prema džemovima, pekmezima, marmeladama. Za koji ću se dan upustiti u pustolovinu sa nektarinama, breskvama i marelicama, ukoliko rezultat bude zadovoljavajući, potruditi ću se obavijestiti vas. :)

Ovo su neki od mojih kupovnih ljubimaca:


Ovo je jedno vrlo čudnovato stvorenje, no ukoliko si date vremena da se naviknete na slatki paradajz, isplatit će se. Ista firma proizvodi genijalno slatko od dunje, i solidan pekmez od jabuka sa cimetom, iako mi se čini da bi domaći bio bolji, pa ću se i u to upustiti ujesen.

Ovo je jedno prekrasno čudo od limete (sa komadićima kandirane korice, mmm), kojeg nažalost nema u Lijepoj našoj, barem koliko ja znam, ukoliko netko posjeduje suprotne informacije, neki ih proslijedi, pliiiz). Prekrasno čudo od limete ima gorku sestru, marmeladu od naranče koja meni paše u iznimno rijetkim prigodama jer više štujem sltko od gorkoga:


Slijedi moja švedska ljubav od brusnice, iako trpka i s reduciranom količinom šečera, nekako mi idealno paše uz dvopek, za doručak. Sa njom je još neprobani džem od ogrozda. Proizvodi Ikea, što mi je uvijek malo smiješno jer sam godinama odrastala u uvjerenju da oni proizvode namještaj i lonce. Put me nekoliko puta godišnje nasuka na taj ogromni lanac (ili me jednostavno majka pospremi u bus Autotransa ili Dalmacijaturista sa popisom, eurima i putovnicom), pa osim zdjelica, tavica, tanjurića, žličica i metlica, obavezno uzmem i koji džem od brusnica. Ogrozd je naručila mama, meni nije nikad palo napamet da pored brusnice uzmem i njega. Jednostavno nije. Dakle:



U SMS-ove stvarčice sam zaljubljena već godinama, u početku sam njihove proizvode nosila kao poklon/suvenir prijateljima u inozemstvo, onda mi je jednom palo na pamet da bih i sama mogla probati te divno upakirane divote. Trenutno sam iz hladnjaka iskopala samo ovaj, no najdraži mi je njihov od suhe višnje i jabuke.

I za sam kraj sam ostavila jednu mazivu poslasticu koja nije ni džem ni pekmez ni marmelada nego krema od limuna, kako su u jednom prijevodu strane kuharice o zimnicama nazvali englesku slasticu lemon curd. Lemon curd je mješavina jaja, maslaca i limuna i bilo mi je pravo otkriće kada sam ju prije par godina našla u Mulleru na Trgu. Sada je stalni stanovnik našg hladnjaka. I on ima sestru, od limete, no ona me nekako okusom podsjeća na sredstva za čišćenje. Postoji na netu hrpa recepata za izradu domaće kreme od limuna, no mene je za sada strah upustiti se u takvu avanturu. I sličica:


Eto, toliko od mene za danas, za koji dan, ako sve bude ok, slijedi i receptić. :)
kzemljopis @ 15:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 13, 2008




Za ovu je muffin-fantaziju kriva kupnja bijele čokolade od kilograma u Metrou i prekrasna stranica Cupcake Bakeshop by Chockylit. Brusnice volim još od prije. Pa tako vam za 12 komada treba:

100g bijele čokolade
115g maslaca
pola šalice
3 jaja
pola šalice brašna
pola žličice praška za pecivo (može vjerojatno i više, kao što vidite, moji se baš nisu digli)
prstohvat soli
pola šalice suhih brusnica

Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalno. Nemjerljivo je brže i praktičnije u mikrovalnoj, ali ja sam oldfashion po tom pitanju, pa se još uvijek zabavljam zakuhavanjem voda i pranjem lonaca i zdjela. Kad se rastopi u smjesu umiješajte šečer, te pustite da se ohladi. Miksajte 3 minute (tako piše u originalnom receptu, ja sam ga se držala). dodajte jedno po jedno jaje, miksajući 10 sekundi nakon svakoga. Zatim dodajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte brusnice. Ulijte u kalupe, pupunite ih otprilike 2/3. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva, zatim smanjite na 180 i pecite 35-40 minuta.




kzemljopis @ 19:10 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
 
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Brojač posjeta
30025
Javite se
  • Moj mail
    kzemljopis@gmail.com
Index.hr
Nema zapisa.